måndag 9 juli 2012

Lammstek och gratängMiddagen blev lammstek med rättikagratäng. Köpte en färdigkryddad lammstek med örtkryddor på, den blev inte så rosa som jag själv gärna vill ha mitt kött men det är för att min kille vill ha allt kött well done. Det är svårt att laga en stor stek i olika temperaturer, det är lättare när vi grillar köttskivor, då kan jag få mitt kött rosa precis som jag vill ha det. Men gott och saftigt blev det i alla fall. Det var länge sen jag gjorde rättikagratäng, använder mig alltid av det här receptet. Hade ingen vitlök hemma men kryddade med min nya favoritkrydda Persillade istället, blev riktigt bra. Åt maten med bearnaise och rödvinssås till.

Vet inte hur jag ska kunna sova inatt, det är 17 grader utomhus och 27.4 (!) inomhus, har precis tagit en iskall dusch plus att vi har fläktarna på. Jobbigt.

  • 500 g rättika
  • 1 krm salt
  • 2 liter vatten
  • 2 skalade gula lökar i skivor
  • 3-5 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • svartpeppar
  • 3 dl riven ost
Värm ugnen till 150°C. Skala och skiva rättikan. Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter.  Häll av vattnet och varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform. Blanda crème fraiche, philadelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar. Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan. Gratinera gratängen i ca 1 till 1.5 tim. När den börjar få färg och kännas mjuk ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg och konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar