lördag 3 november 2012

10 goda matråd

Utvilad och pigg, härlig känsla. Började dagen med två kokta ägg och majjo. Ägg i olika former är verkligen min frukostfavorit. Bläddrade igenom min Rutiga kokbok häromdagen, den är från 1998. Där kan man bl.a. läsa om nyckelhålet, tallriksmodellen och 10 "goda" matråd. Känns som att det har hänt en hel del sedan dess... Nu ska jag strax bege mig till mataffären, som vanligt på lördagarna börjar det bli tomt i kylskåpet. Sen väntar en lugn och mysig dag hemma, kolla in nån bra film och läsa en bok, tända massor med härliga ljus och dricka ett gott te med vinterkryddor som kanel och nejlika. Mys!

Ha en härlig lördag allesammans!

Lyssnade igenom lite nya låtar på Spotify och fastnade för den här, skön låt (texten är väl sådär). Tydligen känd från nåt tv-spel.
 

5 kommentarer:

 1. För oss har det hänt en del sen dess. Men inte för livsmedelsverket och inte för de allra flesta människor heller tyvärr. Man blir så lurad när man är inne på alla lchf-bloggar och läser och känner att folk har fattat. Men så är det inte. Majoriteten är kvar i samma tänk som den där artikeln från 1998.

  SvaraRadera
 2. Eller rutiga kokboken - förlåt. :)

  SvaraRadera
 3. min syster utbildar sig till sjuksöterska och just nu så håller de på med levern bla. vad du vad du utsätter din lever för ? du får lever fetma. dvs alla som har lchf får det för att man äter på tok för mycket fett. fett är bra till en viss mängd för hjärnan bla men du äter alldeles för mycket. tyvärr om 10 år så kommer detta synas och om 10 år kanske du till och med är död för du har förstört din lever så. säger detta enbart för att vara snäll.
  enda sättet att ha en god hälsa är att träna och äta husmanskost. sluta med alla dessa dieter, det funkar ett tag men sedan då, någon gång i livet kommer du att börja äta kolhydrtarer igen och då kommer du bli ännu fetare än vad du var innan. sluta med dieten och rädda dig själv!

  SvaraRadera
 4. Men jösses, anonym, levern omvandlar (syntetiserar) fettet till olika fetter, bland annat triglycerider som blodet transporterar ut till kroppen. Fett lagras inte i levern utan i fettceller!
  Feta har oftast högre andel fett i levern (på grund av att de äter för mycket kolhydrater, som ökar insulinet osv...), och de har ofta fettlever.
  Läs gärna lite överskådligt på
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fett
  och:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fettlever
  observera gärna att i sista artikeln nämns celiaki som en orsak till fettlever, dvs gluten.
  Jag hoppas att din syster, som läser till sjuksköterska förstår mer än du...

  SvaraRadera