lördag 15 september 2012

Galen i choklad

 
Finns det något godare än choklad?! Tror inte det. Ikväll gjorde jag något riktigt mumsigt, rombollar. Utgick från receptet jag hittade här men istället för riktig rom hade jag i romessens, dock var det alldeles för lite kvar i den flaskan så jag tog även lite arraksessens i. Man får smaka sig fram till rätt mängd av essenser. Hade även stevia strö i. Blev riktigt riktigt mumsigt!
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 50 gram smör
  • 1 msk kokosolja
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk espresso eller starkt kaffe
  • 2 msk mörk rom eller rom-/arrakessens efter smak
  • 1 tsk kakao
  • 1 dl Sukrin melis
  • 100 gram mörk choklad 70% eller mer
Blanda rumsvarmt smör med kokosolja, rör ner resterande och blanda till en smet. Ställ kallt en stund. Rulla sedan små bollar och ställ kallt. Smält chokladen och doppa bollarna i och låt sedan torka på bakplåtspapper.

Jag tycker alltid att det är lättare att smälta lite mer choklad än vad som går åt när man ska chokladdoppa något, blir lättare att använda den smälta chokladen då tycker jag. Eftersom det blev smält choklad över tog jag fram min silikonform med hjärtan och halvtinade frysta jordgubbar som jag skar i små bitar. Fyllde hjärtformarna till hälften med choklad, tryckte sedan i jordgubbsbitarna och hällde på choklad upp till kanten. Ställde in i kylen och lät pralinerna stelna ordentligt innan jag tryckte ut dem ur formen. Mycket lättare att göra egna praliner än man tror och man kan smaksätta med nötter, bär, essenser eller vad man föredrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar