söndag 28 juli 2013

Maten i Ungern


Middag på Burger King på väg ut till flygplatsen i måndags. Beställde hamburgaren utan bröd och fick den i en plastskål istället (själva burgaren är gömd under alla tillbehör).

Frukostbuffén på hotellet var ok för mig som äter lchf, inte världsklass men ok. För dem som älskar kolhydrater så ser nog recensionen annorlunda ut. På bilden ser ni lite ungerska specialiteter som fanns.

För kolhydratätarna fanns det fattiga riddare, hash browns, våfflor med tillhörande chokladsås, varma mackor med ost & skinka. Alla möjliga sorters bröd och frallor samt bullar i alla dess former. Samt chokladbitar, melon, ananas, fruktyoghurt, juicer och en massa annat.

Det fanns som tur något att äta för min del. Riktigt smör och majonnäs fanns dessutom.

Inte min sida av frukostbordet... :)

Man kunde även välja en "nyttig" frukost på hotellet om man så önskade.

Åt inget av frukten men den var rolig att titta på.

Första lunchen blev gulaschsoppa. Man måste ju ändå testa den när man är i soppans hemland. :)

Även fast jag valde att lämna en del...

Middagen åt vi på en medeltidsrestaurang. Det var mat för flera personer på tallriken (uppläggningsfatet?!) men som var avsedd för en person. Jag sa till servitrisen när jag beställde att jag inte ville ha potatisen som ingick i rätten, inga problem du kan få varma grönsaker istället sa hon. Här hemma är jag van med att det ska knorras när man vill ändra i den färdiga menyn men inte här. Man fick kniv och sked men ingen gaffel samt instruktioner att det gick bra att äta med händerna om man ville. Servitrisen knöt även en haklapp runt halsen på matgästerna, behöver jag säga att vi såg roliga ut. :)


Vi drack mousserande till maten som serverades i lerkrus.

Vi besökte en glassbar som gjorde häftiga glassar. Jag åt faktiskt också av glassen, beställde deras sockerfria i en bägare som var supermumsig. Frågade inte vilken sötning som använts, troligen inte stevia och säkert massa kolhydrater. Men inget jag ligger sömnlös över. Här är en film hur dem gör glassen och blommorna.

Den här bilden är från ett annat glasställe vi besökte. Ser inbjudande ut.

En annan restaurang vi besökte var Trofea. För lite över en hundralapp fick man äta deras buffé bestående av kallskuret, grönsaker, soppor, grytor, grillat och efterrätter. Samt att all dryck ingick (obegränsat), läsk, vin, drinkar...

Grillkocken frågade vilket kött man vill ha (allt om man så ville), plockade ihop och stekte det.

En väldans blandning av kött och ost blev det...

Jag hoppade dock över efterrätterna.

Till maten drack vi mousserande. Men vi beställde även in drinkar.

Ett missförstånd vid beställningen gjorde att vi fick in två olika colada istället för en. Inte avsett för mig dock.

Jag beställde en cuba libre gjord med cola light.

En av måltiderna blev en gyrossallad. Sanslöst stor portion! Orkade knappt en tredjedel. Men god var den.

Vi åt även lunch på Budapest äldsta restaurang. Tog en drink innan maten (dricker i vanliga fall inte så mycket som jag gjorde nu under resan om någon undrar).

Beställde oxfilé med en paprikakryddad sås och grönsaker istället för potatis. Var mumsigt.

Sista kvällen åt vi mat ute på en marknad. Jag beställde gås med kål. Supermumsigt och saftigt.

Sista måltiden i Ungern blev en hamburgare på flygplatsen, hoppade över bröd och pommes. Vi hade bråttom så jag orkade inte krångla och ändra i beställningen.

Mat och dryck är betydligt billigare i Ungern än här hemma. Man kan få en lunch för 30-50 kr och lite finare mat för en hundralapp. Det går även att beställa in en hel flaska vin för vad bara ett glas kostar på restaurangerna här.

3 kommentarer:

  1. Kul att se dina bilder - lite annorlunda än hemma!

    SvaraRadera
  2. Kul att se dina bilder - lite annorlunda än hemma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du gillar bilderna! Jo det var inte direkt samma mat på menyerna där som hemma och mycket större portioner.

      Ha det bäst! :)

      Radera