lördag 27 juli 2013

Hemma efter en underbar resa

Hemma igen efter en underbar vecka i Budapest. Om ni inte varit där så kan jag verkligen rekommendera ett besök. Varmt, runt 37-38 grader. Men jag ska inte klaga, det är snart vinter igen. Den här bilden är tagen vid Citadella, man har panoramautsikt över hela staden därifrån.

Vi gjorde även ett besök upp på berget en av kvällarna. Den stora upplysta byggnaden till vänster är slottet.
Staden är uppdelad i två sidor, Buda sidan (där slottet är) och Pest sidan. Vi bodde på Pest sidan.

Hotellrummet. Jättefint hotell som vi bodde på, hade inget att klaga på när det gällde rummet.Om vi backar tillbaka till flygresan dit. Den gick supersmidigt, tog ca 1h 40 min. Vi började resan med att skåla, inte så glammigt med plastmuggar. Väl framme på flygplatsen i Budapest hade vi redan förbeställt deras airport shuttle så vi behövde inte vänta utan kunde bara hoppa in i taxin och rulla mot hotellet. När vi ställt in väskorna på rummet gick vi ut på upptäcktsfärd (det var nästan midnatt). Vi bodde ett stenkast från Donau så vi gick ut på bron och njöt av utsikten och alla fina byggnader som var upplysta (som bl.a. slottet). Bilden till höger är från den kvällen.

Tur att vi redan ätit innan vi klev på planet, fanns inte så mycket som intresserade mig att beställa ombord.

Mycket var modernt men några av bussarna var modell äldre (fanns nyare också). Vi köpte Budapestkortet där det ingick att resa med bussar/spårvagn/tunnelbana samt gratis inträde på några museer samt en massa rabatter. Rekommenderas.

Vi köpte även ett sightseeingkort där det ingick buss- och båtturer under 48 h. Vi tog både en dags- och kvällstur med sightseeingbussen samt en dagstur med båten. Bra för man fick se allt som man vill se som turist samt att man fick berättat (hörlurar med svenskt tal) historian kring alla byggnader/platser. Här är Fiskarbastionen


Hjältarnas torg. Fick höra att Michael Jackson spelat in en av sina musikvideos där, minns dock inte vilken.

Parlamentet. Extra vackert på kvällen.

Men minst lika vackert på dagen. Här sett ifrån sightseeingbåten vi åkte med.

Bakom bron skymtar Margitön som är en ö mitt i floden med bland annat stora grönområden, spa, minizoo och klosterruiner.

Båten lade till vid ön och vi fick två timmar att spendera där innan den fortsatte.

Vi hyrde den här golfbilen och gav oss ut på upptäcktsfärd runt ön. Mycket att se så tiden gick fort.

Sko monumentet vid floden. Hemskt det som skorna symboliserar.

Inte många gamla bilar vad jag kunde se i alla fall, men här är en Trabant som stod vid Fiskarbastionen.

Vi besökte även Szechenyi badet där vi passade på att besöka deras spa. En av tjejerna som arbetade där frågade oss varför så många svenskar besöker deras spa. Jag svarade att det har med priserna att göra, det kostar minst fyra gånger så mycket med spabehandlingar i Sverige. Hon svarade att det nästan bara är turisterna som besöker spat eftersom det är för dyrt för ungrarna.

Vi testade först fiskspa. Behöver jag säga att det kittlades. :) Sen tog vi även fotmassage. Efter att ha gått åtskilliga mil (kändes det som i alla fall) under dagarna där så var det riktigt härligt att avsluta vistelsen med spa besöket.

Något det fanns gott om var chilifrukter och paprikakryddor i alla former. Berättar mer om maten och mycket annat imorgon.

2 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder! Tack för ett intressant inlägg och höwa för skomonumentet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att du gillar bilderna och resereportaget! :) Ja det där med skorna var verkligen hemskt...

   Ha det bäst! :)

   Radera