lördag 17 januari 2015

Galet gott!

Det bästa med helgerna, förutom sovmorgnarna är att jag har mer lust att hålla på med matlagning och bakning, På vardagarna känns det mer som ett måste för att få mat på tallriken medan jag tycker det är roligt att spendera tid i köket på helgen. Brukar även passa på att lyssna på några podcasts medan jag rör i grytorna. Veckans mat om jag drar det baklänges, blev en supergod kvällsfika ikväll med scones, hemgjord lemon curd, smör och ost. Galet gott!!!
Scones gör jag alltid efter det här receptet.

Eftersom jag hade några citroner över efter ha lagat kycklingen till lunchen, så kom jag på att de skulle passa utmärkt att använda i en curd. Kollade runt efter bra sockerfri recept och kom fram till att det på 56kilo verkade bra. Och gott blev det! Skulle vilja ha curden i allt jag äter nu. :) Börjar spåna på hur jag skulle kunna använda den i efterrätter och bakverk också...
Jag använde bara två citroner, men det räckte gott och väl.

Lemon curd

 • 3 ekologiska citroner (1 dl citronjuice +  rivet skal skal)
 • 0,75-1 dl sötning 
 • 2 ägg
 • 3 äggulor
 • 50 gram smör

Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull. Blanda med sötningen och värm tills sötningen smält. Vispa ihop äggen och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning. Låt inte ägg och citronsmeten koka upp, Vispa tills smeten tjocknat, ta då bort från plattan. Rör ner smöret och häll upp i burk och förvara i kylskåp.

Lunchen idag blev en jättegod och saftig kyckling som jag åt med ugnsgrönsaker och en sås gjord på en burk creme fraiche blandad med ett paket fetaost. Receptet på kycklingen hittade jag här.

Fylld kyckling

 • 1 kyckling
 • 1 knippe örter, rosmarin, timjan och salvia
 • 1 st citron
 • 1 st chilifrukt
 • 0.5 st vitlök hela
 • 2 msk smör
 • 2 msk soja
 • salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Dela citronen och chilifrukten i bitar. Fyll kycklingen med citron, vitlök, delad chili och färska örter. Salta. Pensla med smör och soja. Salta och peppra.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och tillaga i ugnen i cirka 1 timme.
Dela kycklingen och servera den med lite extra citron.

En snabblagad och god laxrätt som jag gjorde i veckan var den här. Stekt laxfilé som jag blandade med en sås gjord på vispgrädde, lite creme fraiche, sambal oelek och tomatpuré. Snabbt, enkelt och gott. Serverade laxen med kokt blomkål.

En glass som jag verkligen gillar men som inte finns att köpa sockerfri är den här med saffran, pistagenötter och rosenvatten. Så då är det bara att göra egen helt enkelt. :) Fast den här gången fuskade jag lite och köpte Alvestas sockerfria vaniljglass istället för att göra egen från grunden. Smaksatte den sedan med saffran, hackad pistage och rosvatten. Sååå gott! Tips!  

2 kommentarer:

 1. Åh den glassen ska jag göra, tack för tipset! Hoppas bara att vår saffran här i Medelhavet funkar...

  SvaraRadera
 2. Scones med lemoncurd, hade inte ens tänkt tanken själv men fick sjukt lust att prova. Eller bara varma scones med smör, mmmmmm. =)

  SvaraRadera