lördag 12 december 2015

Julgodis

Julen är en högtid där det serveras godis i de flesta hemmen, även hos mig. Dock går det att göra hemgjorda varianter på klassiskt julgodis som inte innehåller en massa socker och annat onödigt. Här är lite av det julgodis som jag gjort senaste veckorna.

After Eight
  • 4 dl sockerfritt florsocker (t.ex. sukrin melis)
  • 1 äggvita
  • ca 3 msk vatten
  • ca 3 droppar pepparmyntsolja  
  • 300-400 gram mörk choklad
Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda i florsockret, vatten och pepparmyntsoljan och rör ihop till en smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Smält hälften av chokladen och bred ut på florsockersmeten, ställ in i kylen. Smält resten av chokladen. Ta ut After Eighten ur kylen, lägg ett bakplåtspapper på chokladsidan och vänd den upp och ner. Dra försiktigt bort pappret på sidan med florsockret. Häll den smälta chokladen över florsockersidan och bred ut chokladen. Ställ in i kylen. Ta ut After Eighten när den stelnat och skär i rutor.



En annan favorit är ischoklad som är toppen för att den innehåller nyttig kokosolja och att den går att variera i oändlighet med en massa olika smaksättningar. Några av mina favoriter är bl.a. den ovanför med steviasötad hasselnötschoklad med lite extra hasselnötter i och den nedanför med frystorkade hallon i.

Ischoklad
  • 100 gram choklad
  • 50 gram kokosolja (gärna utan smak)
Smält chokladen tillsammans med kokosoljan. Tillsätt valfri smaksättning. Häll upp i ischokladformar och ställ in i kylen.




Sist men inte minst knäck/kola. Som också går att variera i oändlighet. Här ser ni tre varianter; saffran, choklad och pepparkakskrydda.

Knäck

    Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp på mellanhög värme. Sänk värmen till låg/mellanvarmt och låt sjuda i ca 15-20 minuter, rör ej i smeten under tiden. Gör kulprov för att testa om den är färdig. 

2 kommentarer:

  1. Hejsan, hittade precis hit och ville bara säga att du har en himla härlig blogg. Ska testa några recept på julgodis imorgon. Ha en fortsatt fin helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad roligt att du gillar bloggen! :) Ha en riktigt mysig dag!

      Radera